Don’t test me, son!

sd_test

Jag har aldrig gjort högskoleprovet. Den egentligen enda anledningen till detta är att jag är lite orolig att jag skulle råka få ett resultat under 2.0 och i så fall vara tvungen göra om det för att inte behöva leva i skam och vanära resten av livet. I värsta fall skulle jag göra om det och ändå inte nå 2.0 och då skulle jag helt enkelt vara tvungen att förtiga att jag någonsin gjort provet. Jag skulle hur som helst inte, under några som helst omständigheter, stoltsera i en rikstäckande dagstidning med mitt undermåliga resultat.

Björn af Kleens reportage om ungtupparna i SDU och deras “högerkonservativa intellektuella nationalism” är läsvärt och intressant, men jag vet inte om jag blivit något klokare. Och även om det verkar vara en tes i artikeln tycker jag inte det verkar som om den rasistiska rörelsen heller blivit särskilt mycket klokare.

Det är svårt med intelligens. Det är inte så konstigt. Framförallt eftersom det en gång i tiden räckte med att ha pluggat över sex år i skolan för att vara en riktigt skarp kniv i lådan – nu är du plötsligt hyfsat lågutbildad om du bara har gymnasiekompetens. Och än värre — även om du har 400 högskolepoäng kan du inte plugga bort din dumihuvudetitet! En läkare kan vara ett riktigt pucko men ändå ha rätt att skriva ut medicin, din advokat kan tycka att Love, Actually är en fantastisk film men ändå kunna rida paragrafer och förmodligen är din taxichaufför inte bara en sliten klyscha utan också en högutbildad intellektuell som lever ett nytt liv som alldeles understimulerad.

Världen blir mer komplex, mångfacetterad och abstrakt desto närmre varandra vi kommer. Ett tydligt sätt att visa på att man inte hänger med i utveckligen är att försöka bromsa den, oavsett som så utvecklingen råkar vara ekonomisk, kulturell eller intellektuell.

Tiden går, och vi med den. Samhällen förändras, förädlas, förbättras. Kan man se hur världen utvecklats historiskt är det bisarrt att få för sig att man liksom nått en slutpunkt, ett mål, en plats där man kan stanna av. Att påstå sig värna om historiska värden genom att försöka hindra utvecklingen är i det närmaste en oxymoron.

Ett av världens enklaste intelligenstest är ju att kolla ifall någon är rasist eller inte. För om hen är det, då är det kört där uppe.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *